En anteriors posts us hem parlat de trastorns del neurodesenvolupament com el TDAH o la síndrome X-Fràgil, entre d’altres. Avui us volem parlar sobre un dels Trastorns de Conducta més freqüents:  el Trastorn Negativista Desafiant (TND) o també anomenat Trastorn Oposicionista Desafiant (TOD).

Trastorn de la Conducta.

Els autors Javaloyes i Redondo el descriuen com un patró persistent de conducta oposicionista, agressiva o antisocial que no s’ajusta al que socialment es considera normal per a l’edat cronològica de la persona i que generalment dona lloc a la violació dels drets d’una altre persona.

Segons dades de la Societat de Pediatria, la prevalença dels Trastorns de conducta s’estima entre el 2% i un 16% de la població general.  Tot i que no existeix una causa específica que pugui explicar aquest trastorn, els experts asseguren que un dels factors més importants són els factors psicosocials. També s’han trobat estudis que parlen de la influència dels factors genètics i de l’existència d’un dèficit dels nivells serotoninèrgics i noradrenèrgics del cervell.

Trastorn Negativista Desafiant 1

Trastorn Negativista Desafiant.

Segons el DMS-V (2013), per poder dagnosticar a un nen amb Trastorn Negativista Desafiant s’han de cumplir els següents criteris.

A)Un patró d’enuig/ irritabilitat, discussions/ actitud desafiant o venjativa que dura com a mínim sis mesos, que es manifesti almenys amb quatre dels trets de qualsevol de les categories següents i que es dona amb la interacció com a mínim amb un individuo que no sigui un germà/na.

 • •Enuig/ Irritabilitat:
 1. Sovint perd la calma.
 2. Sovint està susceptible o està molest amb facilitat.
 3. Sovint està enfadat i ressentit.
 • •Discussions/ actitud desafiant
 1. Discuteix normalment amb l’autoritat i amb els adults, en el cas dels nens i adolescents.
 2. Sovint desafia activament o rebutja satisfer la petició per part de la figura d’autoritat o les normes.
 3. Sovint moleta als altres deliberadament.
 4. Sovint culpa als altres per els seus errors o el seu mal comportament.
 • •Venjatiu
 1. Ha sigut rancorós o venjatiu com a mínim dos cops en els últims 6 mesos.

B) Aquest trastorn del comportament va associat a un malestar en el individuo o en altres persones del eu entorn social immediat( és a dir, família, amics, companys de feina) o té un impacte negatiu en les àrees social, educativa, professional o altres importants.

C) Els comportaments no apareixen exclusivament en el transcurs d’un trastorn psicòtic, un trastorn per consum de substàncies, un trastorn depressiu o un bipolar. A més, no es compleixen criteris d’un trastorn de desregulació  pertorbador de l’estat d’ànim.

Gravetat del Trastorn Negativista Desafiant.

 • ⇒Lleu: els símptomes es limiten a un entorn.
 • ⇒Moderat: alguns símptomes apareixen com a mínim en dos entorns.
 • ⇒Greu: alguns símptomes apareixen en tres o més entorns.

Trastorn Negativista Desafiant 2

Per acabar, volem destacar la importància de diferenciar els problemes conductuals de menor severitat i intensitat que poden aparèixer en la primera infància o en l’adolescència i que es consideren evolutivament normal. Com  ja hem comentat abans, per poder fer un diagnòstic de Trastorn de conducta és necessari que les conductes persisteixin com a mínim sis mesos i que tinguin unes conseqüències clares tant a nivell personal, acadèmic i familiar.

 

Fins aquí l’entrada al blog “Què és el Trastorn Negativista Desafiant”. Si t’ha resultat útil, comparteix-la amb un amic!

Imatges:

 1. https://goo.gl/Mkn35m
 2. https://goo.gl/G3J758
 3. https://goo.gl/e4sn2q

Bibliografia:

 1. DSM-V (2013) American Psychiatric Association. Whasington, DC.
 2. Javaloyes, M., Redondo, A. Trastorno del comportamiento: trastorno negativista desafiante, trastorno disocial y otros problemas del comportamiento.
 3. Fundación ADANA: http://www.fundacionadana.org/diagnostico-y-tratamiento-trastornos-de-la-conducta/
 4. Fundación CADAH: https://www.fundacioncadah.org/web/articulo/trastorno-oposicionista-desafiante-tnd.html
 5. https://www.etapainfantil.com/trastorno-oposicionista-desafiante-infantil
 6. https://www.psicoactiva.com/blog/trastorno-negativista-desafiante-causas-sintomas-y-tratamiento/