El Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC) és un trastorn mental on les persones que el pateixen tenen pensaments, sentiments, idees, sensacions i comportaments repetitius e indesitjables que els impulsen a fer alguna cosa de forma repetida oblidant l’objectiu principal de l’activitat.

Aquests pensaments fan que s’estableixin rituals, els quals interfereixen en la vida diària d’aquestes persones.

Dins del Trastorn Obsessiu Compulsiu diferenciem entre:

 • Obsessió: tots aquells pensaments/sentiments/idees repetitius i pertorbadors. Exemple: estar obsessionat amb la neteja i els microbis.
 • Compulsió: la conseqüència d’aquella obsessió. Comportament repetitiu o indesitjable que durem a terme de forma repetida. Exemple: Netejar-se les mans, la casa, etc… de forma repetida.

Característiques del Trastorn Obsessiu Compulsiu segons el DSM-V.

Manifestació com a mínim de 4 de les següents:

 • Preocupació excessiva pels detalls, les normes, les llistes, l’ordre, la organització, etc.
 • Perfeccionisme que interfereix amb la possibilitat d’acabar la tasca.
 • Dedicació obsessiva a la feina que exclou activitats d’oci i amics.
 • Consistència e inflexibilitat.
 • Incapacitat de desfer-se d’objectes deteriorats o inútils que no tinguin un valor sentimental.
 • Poca disposició a delegar tasques.
 • Avaria cap a un mateix i cap els demés.
 • Rigidesa i obstinació.

Trastorn Obsessiu compulsiu 1

Causes del Trastorn Obsessiu Compulsiu.

És considera que les causes del Trastorn Obsessiu Compulsiu poden ser varies. Diferents teories cognitives i biològiques postules disfuncions en els circuits frontobasals, basant-se en tècniques de neuroimatge i en respostes farmacològiques. Tot i així avui en dia no se sap del cert la causa definitiva del trastorn (Sanz,P.& Fernández-Cuevas.A, 2015).

Diferències del Trastorn Obsessiu Compulsiu amb el TEA.

Les persones amb Trastorn de l’Espectre de l’Autisme , és possible que hagin estat diagnosticades de amb Trastorn Obsessiu Compulsiu ja que són persones que són bastant rígides i inflexibles en general. Tot i això, existeix una diferència fonamental: les conductes que veurem en el TOC, seran per reduir la ansietat (si ens rentem les mans molts cops serà per matar els microbis que tanta por ens fan), en canvi en el TEA serà per altres motius relacionats amb el reforçament automàtic, com desregulacions en la integració sensorial, per exemple.

Tractaments del Trastorn Obsessiu Compulsiu.

Generalment darrere totes aquestes conductes existeix la por. És per això que s’aconsella fer psicoteràpia individual, i més concretament EPR (Tractament d’exposició amb prevenció de resposta), mitjançant estudis ha quedat demostrat que és el tractament que ha obtingut més beneficis amb el trastorn obsessiu compulsiu. A més a més també hi ha pacients que necessiten tractament farmacològic per reduir la simptomatologia depressiva o obsessiva-compulsiva, combinat amb tractament psicològic sempre (Vallejo,2001).

Trastorn Obsessiu compulsiu 2

Fins aquí l’entrada al blog “Què és la Trastorn Obsessiu Compulsiu?”. Si t’ha resultat útil, comparteix-la amb un amic!

 

Bibliografia:

 1. Instituto Nacional de Salud Mental (2010). Recuperat de: https://www.nimh.nih.gov/health/publications/espanol/cuando-pensamientos-indeseados-toman-control-trastorno-obsesivo-compulsivo/cuando-pensamientos-indeseados-toman-control-trastorno-obsesivo-compulsivo_38434.pdf
 2. Sanz,P.Fernánez-Cuevas.A,: Trastorno obsesivo compulsivo (2015).Medicine:vol 11 pg: 5008-5014.
 3. Vallejo,M-A: Tratamientos psicológicos eficaces para el trastorno obsesivo compulsivo (2005). Psicothema.Vol 13,nº 3,pp 419-427.

Imatges:

 1. CCO