Seguint el fil de l’última publicació: Reforçament 1 on us explicàvem què és això del reforçament, avui parlarem sobre com i quan administrar els reforçadors per promoure i mantenir una conducta.

Tenim dos tipus de programes de reforçament:

Programa de reforçament continu: s’utilitza per ensenyar conductes noves i consisteix a reforçar cada cop que aparegui la conducta, en el nostre cas, d’alumnes amb autisme.

Programa de reforçament intermitent: s’aplica per mantenir conductes ja apreses i consisteix a reforçar de tant en tant la conducta realitzada pel nostre alumne amb TEA.

Us ho expliquem mitjançant un exemple de la vida diaria:

Imaginem-nos que anem a viure a un 8è pis i cada cop que piquem al botó de l’ascensor al cap de pocs segons aquest apareix. Podem afirmar que rebem un reforç continu (apareix l’ascensor) cada cop que realitzem la conducta de prémer el botó de l’ascensor.

Durant un mes cada cop que premem el botó passa el següent:

Antecedent Conducta Conseqüència
NO ascensor Prémer boto SI ascensor

 

Tot i això, durant una setmana l’ascensor comença a fallar: a vegades, quan premem el botó l’ascensor apareix, no obstant, altres vegades l’ascensor no apareix després de prémer el botó. O el que seria el mateix, rebem un reforç intermitent.

(dies de la setmana) Antecedent Conducta Conseqüència
Dilluns NO ascensor Prémer boto SI ascensor
Dimarts NO ascensor Prémer boto NO ascensor
Dimecres NO ascensor Prémer boto SI ascensor
Dijous NO ascensor Prémer boto NO ascensor
Divendres NO ascensor Prémer boto NO ascensor
Dissabte NO ascensor Prémer boto SI ascensor
Diumenge NO ascensor Prémer boto NO ascensor

 Què faríem després d’aquesta setmana en que l’ascensor del nostre bloc de pisos ens ha estat aplicant reforçament intermitent? El més segur és que abans de pujar les escales, preméssim el botó davant la possibilitat de que l’ascensor aparegui.

En altres paraules, vam aprendre la resposta de prémer el botó de l’ascensor, ja que, tot seguit, aquest apareixia (reforç continu). Després d’un període en el que aquest apareixia a vegades (reforç intermitent) continuem prement el botó (manteniment de la resposta) abans de pujar caminant.

Fins aquí, l’entrada al blog “Reforçament 2”. Si t’ha resultat útil, comparteix-la amb un amic!

Imatge: CCO.

Bibliografia.

  1. Skinner, Burrhus Frederick(1957), Verbal Behavior. Acton, Massachusetts: Copley Publishing Group
  2. Trivisonno, Claudio M. (200), Introducción al Enfoque ABA en Autismo y Retraso de Desarollo. Un Manual para Padres y Educadores.Argentina: Aba y Autismo