Hola a tots, sóc la Marta, la directora de Blau.

Avui m’agradaria que em coneguéssiu una mica més. Explicar-vos perquè vaig estudiar psicologia, perquè em vaig especialitzar en autisme, però sobretot com, quan i perquè va néixer Blau.

Des de ben petita m’ha agradat molt, però que molt i molt fer dues coses:

     
Les manualitats…                                                      I ajudar.

Durant molts anys vaig desenvolupar molt la branca artística: extraescolars d’esmalt i dibuix, hores mirant (i a vegades comprant) a les botigues de belles arts i encara més hores fent el que m’agradava: dibuixar, pintar, crear…
Arribat el moment d’escollir el batxillerat no vaig dubtar-ho ni un segon: L’ARTÍSTIC. Dos anys magnífics plens de novetats, creativitat, amistats que a dia d’avui encara conservo…

A finals de segon em va tocar decidir “què fer amb la meva vida”, estava més perduda que mai! Així com decidir quina especialitat de batxillerat va ser bufar i fer ampolles, escollir quina carrera començava i cap a on orientava el meu futur va ser tot un repte. Per sort el meu pare em va donar un cop de mà: “si no saps què vols, comença per descartar què no vols”. GRAN CONSELL, PAPA.

Tatxa, tatxa i torna a tatxar i em quedaven les següents opcions: Arts i disseny, Belles arts, Disseny de producte, Història de l’art, Logopèdia, Magisteri i Psicologia. Ara em tocava el “Big Challenge”: ESCOLLIR. Pensa que repensa, la guanyadora va ser psicologia, perquè com us he dit abans, ajudar era lo meu.

Així doncs, pocs mesos després (ara fa 12 anys) començava les classes de Psicologia a la Universitat de Barcelona. Van passar quasi 5 anys volant i tornava a trobar-me en la cruïlla de decidir cap a on encaminar la meva vida. Aquest cop ho tenia més clar. Volia fer el màster oficial de Psicologia de la Salut, així que al setembre d’ara fa 7 anys em mudava a Madrid per començar les classes a la Universidad Autónoma de Madrid.

A mitjans de primer vaig aplicar per treballar com a terapeuta de nens amb autisme i a finals de maig donava els primers passos per aquest món que m’apassiona. Vaig iniciar-me en la intervenció especialitzada en autisme de la mà d’Erik Lovaas, fill d’Ivar Lovaas, pioner en l’aplicació de la metodologia ABA en nens amb autisme.
Com m’encantava el que feia, no m’ho vaig pensar dues vegades, les pràctiques del màster no podien ser d’una altra cosa que no fos intervenció de petits amb autisme.
I així van passar els mesos, treballant per The Lovaas Center i fent les pràctiques amb Enséñame. Vaig acabar el màster i vaig trobar feina a Barcelona, així que  maletes i nova etapa.

Durant 4 anys vaig estar treballant amb diferents nens amb TEA i altres trastorns del desenvolupament i les seves famílies, a vegades a casa, a vegades a l’escola i d’altres en un centre de desenvolupament infantil. Com més temps passava amb aquests nens amb autisme, més ganes tenia d’aprendre sobre ells i sobre com ajudar-los a entendre la societat que els envolta. Així que, jo que sóc un cul inquiet, vaig cursar el màster sobre Intervenció ABA i Autisme de la Fundación ABA Espanya. Un cop finalitzat, em moria de ganes de saber-ne més, de créixer com a professional, d’ajudar al col·lectiu de persones amb autisme i a les seves famílies i de conscienciar la societat promovent la inclusió de les persones amb autisme. Per aconseguir els meus objectius, vaig començar a assistir a cursos i jornades de formació sobre autisme i altres trastorns del neurodesenvolupament, SAAC, TEACCH, etc.; vaig fundar BLAU vaig decidir certificar-me com analista conductual per la BACB per oferir una intervenció de qualitat.

El setembre d’ara fa dos anys BLAU va passar de ser un somni a un projecte i gràcies a tots vosaltres puc afirmar que a dia d’avui és una realitat!

Pel que fa a la certificació,  després de 2 anys estudiant i havent aprovat l’examen, el 20 de setembre (fa un parell de mesos) vaig rebre el correu de la BACB donant-me la benvinguda com a analista conductual certificada, o el que és el mateix BCBA.

Què és això de la BACB?

Les sigles corresponen a Behavior Analyst Certification Board, Junta de Certificació de l’Analista de la Conducta. És una corporació sense ànim de lucre establerta el 1998 per protegir als consumidors dels serveis d’anàlisis de la conducta arreu del món mitjançant l’establiment sistemàtic, la promoció i la difusió d’estàndards professionals i per resoldre una àmplia varietat de problemes socialment significatius, augmentant la disponibilitat d’analistes de comportament qualificats a tot el món.

La BACB emet 1 credencial i 3 certificacions respectivament:

RBT

BCaBA BCBA

BCBA-D

Registered Behavior Technician Board Certified Assistant Behavior Analyst Board Certified Behavior Analyst

Board Certified Behavior Analyst- Doctoral

Paraprofessional que intervé sota la supervisió constant i continuada d’un BCBA o BCaBA.

Certificació universitaria en anàlisis de la conducta. Certificació nivell de post-grau en anàlisis de la conducta.

Analistes de la conducta certificats per la Junta amb formació doctoral en anàlisi de comportament.

Sóc una dels 18 BCBA de l’estat i l’única de Catalunya. Per més informació, aneu al següent enllaç. Els BCBA estem obligats a realitzar formació contínua i complir amb els requisits ètics de la BACB (veure Codi Deontològic Professional i Ètic per Analistes de la Conducta), per renovar la certificació cada 2 o 3 anys depenent del cas.

Fins aquí el com, el quan i el perquè d’una de les meves passions. Espero que us hagi agradat família!

Imatges:

CCO y bacb.com

Bibliografia:

  1. bacb.com