Ara feia temps que no publicàvem Materials.

Aquesta setmana hem decidit reprendre la secció i deixar-vos aquesta entrada explicant-vos en què consisteix un horari o agenda visual, ademés de donar-vos pautes per fer-ne un al vostre gust!

HORARI O AGENDA VISUAL

Són ajudes visuals que informen a l’alumne de què ha de fer, on ho ha de fer i en quin ordre. Les persones amb TEA tenen disfunció executiva, el que els impedeix fer prediccions, planificar, tolerar canvis abruptes en l’entorn, etc. Les agendes o horaris visuals els permeten tenir certa predictibilitat del que passarà, el que els transmet tranquil·litat i a la vegada els fa més autònoms.

Us deixem un parell d’exemples, dels nostres horaris de sessió on expliquem visualment al nen què haurà de fer al llarg de la sessió.

 • hORARI VISUAL
 • hORARI VISUAL

Com fer un HORARI VISUAL.

 • SUPORT de l’Horari Visual:

  1. Retallar una tira de goma eva o de cartolina plastificada d’uns 10 x 50 cm. aproximadament.
  2. Enganxar un velcro dur al mig del suport.
 • PICTOGRAMES de l’Horari Visual:

  1. Seleccionar les activitats a realitzar per l’alumne.
  2. Fer una quadrícula on cada casella medeixi 5 x 5 o 7 x 7 cm. Us deixem un parell de plantilles a l’apartat de Material d’aquest mes.
  3. Enganxar la imatge a la quadrícula i posar el nom de l’activitat sota de la imatge.
  4. Imprimir, plastificar i retallar els pictogrames.
  5. Enganxar un velcro tou al revers de cada pictograma.

Com utilitzat l’ HORARI VISUAL.

L’objectiu és que el nen es dirigeixi i manipuli l’horari visual espontàniament sense la necessitat del nostre suport. No hi ha una única manera d’ús de l’agenda, a continuació us ensenyarem una manera, però n’hi han d’altres igual d’adequades.

Val a dir que, abans de que el nen pugui fer un ús autònom de l’horari, haurem d’ensenyar-li com utilitzar-lo. Per fer-ho, al principi, l’haurem de guiar físicament en la seqüència d’ús de l’Horari, per progressivament anar retirant aquest suport fins que el nen utilitzi l’horari autònomament.

Què ha de fer el nen?

 1. Dirigir-se a l”horari, arrancar el pictograma de l’activitat que ha de realitzar i dirigir-se al lloc necessari de l’activitat.
 2. Realitzar l’activitat.
 3. Agafar el pictograma de l’activitat realitzada i guardar-lo al sobre d'”activitats realitzades”.
 4. Agafar un nou pictograma i repetir els passos 1-2-3.

Fins aquí l’entrada al blog “HORARI VISUAL“. Ens ajudes fent-ne difusió?! Comparteix-ho amb un amic!