Tal i com us vam prometre a la nostra última entrada al blog “Dia Mundial de l’Autisme”  en el post d’avui us parlarem de la Júlia, la nova incorporació d’un dels programes infantils més populars de tot el món: el Barri Sèsam (d’ara en endavant Sesame Street com en la versió original). La Júlia és una nena de 4 anys, d’ulls verds i cabell taronja i sempre va acompanyada d’un conill de joguina. Ah! i autisme.

Tot i que ja figurava en llibres i còmics digitals de la sèrie infantil, la seva primera aparició televisiva es va produir el passat 10 d’Abril en les cadenes estatunidenques HBO i PBS. Durant aquest episodi, en Big Bird es presenta a la Júlia. Ella l’ignora. Confós per la reacció de la Júlia, en Big Bid pensa que la nena no el vol conèixer. Per sort, els altres personatges li expliquen que és diferent i que fa les coses d’una altra manera.

Els autors de la sèrie revelen que  la Júlia tindrà un pes molt important a la sèrie i que serà molt valorada pels seus companys, ja que, aniran descobrint les diferents habilitats de la nena amb autisme, com per exemple, recordar la lletra de les cançons.

La guionista del programa, Christine Ferrao, va explicar en una entrevista les dificultats que varen tenir a l’hora de fer el personatge, ja que, el Trastorn de l’Espectre de l’Autisme és una diversitat funcional molt heterogènia. Per fer-ho han col·laborat amb professionals especialitzats en l’autisme, amb la premisa de descriure amb precisió els trets que defineixen el TEA, així com, tractar-lo amb naturalitat per normalitzar-lo entre la població infantil. Doncs, l’objectiu principal de la sèrie educativa és que els més petits puguin comprendre què és l’autisme i trencar mites al respecte. Tot això ho fan gràcies a les experiències de  l’Stacey Gordon, mare d’un nen amb autisme i encarregada de donar vida a la Júlia.

Per últim, ens agradaria felicitar a l’equip de Sesame Street  per incloure aquest nou personatge, la Júlia. Després de 50 anys en antena, encara té la capacitat per ensenyar als més petits valors com el respecte i la tolerància a la diversitat.

Us deixem amb el capítol de presentació de la Júlia de Sesame Street. (Feu click sobre la Júlia ;) )

Imatges CCO i Sesame Street 

Bibliografía:

  1. Stahl, L. (2017). Newest “Sesame Street” Muppet has autism: Meet Julia. EU.: CBSNews. Recuperat de https://www.cdc.gov/ncbddd/spanish/autism/research.html
  1. García, C. (2017) Julia, una marioneta con autismo llega a Barrio Sésamo. España.: EL PAÍS. Recuperat de  http://elpais.com/elpais/2017/03/20/mamas_papas/1490003917_648432.html