Fa unes setmanes us parlavem sobre Les etapes del desenvolupament del dibuix, en la mateixa línia, avui hem decidit parlar sobre les etapes del desenvolupament del joc.
El joc
El joc és una activitat que es realitza generalment per divertir-se o entretenir-se i amb la que s’exercita alguna capacitat o destresa. Observant als nens, podem comprovar que, a mida que creixen, juguen de manera diferent.
A continuació, exponsarem una sèrie de característiques que corresponnen amb l’edat del nen/a i tipus de joguines.
Desenvolupament del joc segons Izco (1992)
-
Desenvolupament del joc dels 0 als 12 mesos
Durant aquest període el recent nascut necessita molt contacte físic i afectiu amb les persones que el rodegen, per tant, seran adequades totes aquelles joguines que estimulin els seus sentits i els seus moviments; joguines per agafar i deixar anar, mossegar, agitar, empentar, etc.
Característiques evolutives | Tipus de joguines |
Seguir amb la mirada el moviment
Respondre a somriures Capacitat de reconèixer veus Distingir entre formes i colors Començar a mantenir-se asseguts Capacitat d’agafar i arrossegar objectes Primeres paraules |
Sonall i objectes sonors
Ninots de goma Pilotes Alfombres de tela Joguines amb diferents textures Caminadors, balancí Joguines per el lavabo |
-
Desenvolupament del joc dels 12 als 24 mesos
Durant aquest període el joc es centre en estimular el caminar.
Característiques evolutives | Tipus de joguines |
Tirar i recollir objectes
Aconseguir equilibri en les seves accions Comprendre i parlar Caminar i saltar Descobrir l’entorn que el rodeja Jugar amb companys |
Caminadors
Pilotes Bicicletes de tres o quatre rodes Pissarres i pintures Joguines que estimulen la destresa manual Joguines per apilar, omplir i buidar |
-
Desenvolupament del joc dels 2 als 3 anys
Durant aquest període comença el joc per imitació. Els nens imiten als adults i s’interioritzen els valors de la família i els de la societat expressant sentiments i exterioritzant conflictes.
Característiques evolutives | Tipus de joguines |
Aprendre habilitats noves
Parlar Preguntar Córrer Saltar Imitar escenes del seu entorn més pròxim |
Tricicles
Cotxes de joguina Pales, cubs Construccions, trencaclosques Telèfons, supermercats, cuinetes Pintures |
-
Desenvolupament del joc dels 3 als 5 anys
Durant aquest període ja són capaços de jugar amb altres nens i nenes i organitzar els seus jocs. Cap als 4 anys comencen a comprendre que existeixen una sèrie de regles o normes que els jugadors han de respectar.
Características evolutivas | Tipos de juguetes |
Bona habilitat física
Descobrir l’entorn familiar Parlar correctament Revelar sentiments en los jocs Exterioritzar les seves emocions jugant Compartir jocs amb amics |
Patins, bicicletes
Trencaclosques, construccions Titelles Ninots amb accessoris Disfresses Jocs de manualitats Cotxes teledirigits Jocs de memòria Cartes |
Desenvolupament del joc segons Piaget
Jean Piaget (1896-1980) també va realitzar una classificació on va descriure uns estadis evolutius en els quals predominava, entre altres característiques, una forma determinada de joc:
- Estadi sensoriomotor: entre els 0 i els 2 anys: predomini del joc funcional o d’exercici: són aquells que consisteixen a repetir una i altra vegada una acció pel pur plaer d’obtenir resultat immediat.
- Estadi preoperacional: entre els 2 i els 6 anys: predomini del joc simbòlic: és aquell que consisteix a simular situacions, objectes i personatges que no són presents en el moment del joc.
- Estadi d’operaciones concretes: entre els 6 i els 12 anys: predomini del joc de regles: els jugadors saben abans d’iniciar el joc el que cada un ha de fer. Ex .: amagatall.
Fins aquí l’entrada al blog “El joc”. Si t’ha resultat útil, comparteix-la amb un amic!
Bibliografia
- Gracia,Mª, Mulas,F (2010): Atención temprana: Desarrollo infantil, diagnóstico, trastornos e intervención. Promolibro.
- Izco,M,et al. (1992).Juego y juguete. Instituto Nacional de Consumo.
Imatges
- CCO
Els comentaris estan tancats