Ara fa un mes l’equip de Blau vàrem assistir a les jornades de TEACCH (Treatment and Education of Autistic related Communication Handicapped Children), impartit per Rosa Álvarez i Educatio.
TEACCH va començar quan al 1972 l’Institut Nacional de Salut Mental decideix aprovar el projecte impulsat per l’Eric Schopler i en Robert Reichler: un programa dedicat a oferir serveis a persones amb autisme i altres diversitats funcionals.
L’objectiu principal d’aquest programa és maximitzar l’adaptació de cada persona a través de la millora de les seves habilitats per la vida a través de l’estructuració del seu ambient.
Les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista necessiten tenir el seu entorn ben organitzat. L’estructuració física de l’entorn, les ajudes visuals i l’adequació del llenguatge associant-lo a claus gestuals i contextuals, així com, una actitud comprensiva, són diferents estratègies per aconseguir-ho.
Què significa això? I com podem ajudar als nostres alumnes amb TEA?
1- Adaptant l’ambient modificant en la mesura de lo possible l’estructura física on es trobin (casa, escola,etc…). Per exemple, a l’escola: donant una funció a cada espai d’una habitació :
- Àrea de joc/oci.
- Àrea de treball independent.
- Àrea de treball en equip i activitats en grup.
- Àrea de transició: agendes. Concepte fonamental per el desenvolupament de l’autonomia que expliquem a continuació.
2- Planificant les activitats: mitjançant horaris visuals i individuals com agendes que els ajudin a organitzar-se, sabent on estaran, per a què i en quin ordre.
3- A través de sistemes de treball (sobretot a l’escola): són una forma sistemàtica i visual per indicar l’alumne què farà i en quin ordre, quan s’acabarà i què passarà quan s’hagi acabat.
4- Amb Estructures visuals:
- Instruccions visuals: Com comença una activitat, quins son els passos i quan acaba.
- Normes visuals:
- Organització: de l’espai i els materials per a millorar l’atenció i la independència de la persona
- Claredat visual: focalitzar l’atenció del alumne cap a la informació rellevant.
Tots aquests suports ens ajudaran a fomentar l’autonomia de les persones amb TEA, ajudant-les a preparar-se per viure a casa, a l’escola i a la comunitat. S’ha de posar especial atenció en dissenyar una intervenció individualitzada a les necessitats de cada cas i comptar amb la col·laboració de la família per millorar aquelles habilitats que necessiten ser apreses i disminuir aquelles conductes que interfereixen en el seu dia a dia, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida del nostre alumne amb autisme i la seva família.
Fins aquí, l’entrada al blog “TEACCH”. Si t’ha resultat útil, comparteix-la amb un amic!
Imatges:
- teachuniversidaddevalencia.blogspot.com
- aulateacch.blogspot.com
- atendiendonecesidades.blogspot.com
- imageneseducativas.com
- autismadventures.com
Bibliografia:
- teacch.com
- Rosa Álvarez. (2017). Principios TEACCH [Presentación power point]. Autismo Andalucía.
Els comentaris estan tancats