Fa uns dies publicavem “Tornem a començar”, on us explicavem les novetats del curs que comença. Entre aquestes novetats es troba la del nou servei diagnòstic.

Avui volem explicar-vos en què consiteix aquest nou servei i la diferència entre la valoració que realitzem abans de començar la intervenció amb el nostre alumne.

Diagnòstic

El diagnòstic és el procés de detecció d’una Diversitat Funcional (DF) o Trastorn del Neurodesenvolupament (TN) pels símptomes o signes que li són propis. La detecció primerenca d’una DF o TN és molt important per la qualitat de vida dels nens.

Per a què ens serveix el diagnòstic?

 • D’una banda ens ajudarà a posar nom al que li passa al petit basant-nos en la simptomatologia que presenta, el que ens permetrà fer-nos una idea de com podríem enfocar la intervenció.
 • D’altra banda és necessari per l’accès a ajudes i beques.

Diagnòstic de l’autisme

L’origen de l’autisme és bastant desconegut. Estudis recents apunten a que té una base genètica complexa, és a dir, sembla haver un component hereditari. No obstant, actualment, no hi ha cap prova mèdica per poder dur a terme el diagnòstic de l’autisme.

Pel procés diagnòstic de l’autisme és necessari dur a terme:

1
Entrevista

Entrevista amb els pares i recull d'informes anteriors per fer la història clínica

2
Obsevació

Observació
en els
contextes naturals
del nostre alumne

3
Proves

Aplicació de proves específiques per la detecció de simptomatologia TEA

Proves estandarditzades pel diagnòstic

 • Autism Diagnostic Observation Scale (ADOS-2), (Lord, R.J. Luyster, K. Gotham i W. Guthrie; 2015.)
 • Autism Diagnostic Interview-Revised (ADI-R), (Rutter M., Le Couteur i Lord C.,2001).
 • Childhood Autism Rating Scale (CARS), (Schopler, Reichier R.J., Renner B.R. 1989).
 • Autism Behavior Checklist (ABC), (Krug, Arick, & Almond, 1980)

L’etiqueta diagnòstica de l’autisme no es pot donar fins als 3 anys, no obstant, previament (18 mesos) es poden detectar signes que indiquin un posible futur TEA.

Proves d’screening

 • Checklist for Autism in Toddlers (M-CHAT) (Baron-Cohen, et al. 1992; 1996). Si sospiteu que el vostre petit pot presentar indicadors d’un futur TEA cliqueu aquí i realitzeu el qüestionari del final de la pàgina. Si el vostre fill falla 2 ítems crítics o 3 qualsevols, posseu-vos en contacte amb nosaltres per una avaluació per decidir si és necessari començar a intervenir.
 • Autism Screening Questionnaire (Berument, et al, 1999).
 • Screening test for Autism in Two Year Olds (Stone et al, 2000).

Valoració

En el cas de l’Autisme, el primer que necessitem saber és l’edat mental del nen. Aquesta informació la podem extreure amb les següents proves estandarditzades:

 • Battelle (Newborg, J. et al., 1989) de 0 a 8 anys.
 • Bayley-III (Bayley N., 2015) d’1 a 42 mesos.
 • Merril Palmer-R (Roid G.H., Sampers J.L., 2004) de 0 a 6’5 anys.

Després proseguirem a la realització del perfil d’habilitats. Per fer-ho, nosaltres emprem les següents proves:

 • Assessment of Basic Language and Learning Skills-Revised (ABBLS-R), (Partington, J. W., 2006.)
 • The Verbal Behavior Milestones Assessment and Placement Program (VB-MAPP), (Sundberg, M.L., 2014).

Diagnòstic vs. Valoració

La diferència entre ambdós processos rau en que el diagnòstic és el nom que posem al que li passa al nostre nen, mentre que la valoració ens dóna el seu perfil d’habilitats, els seus punts forts i els seus punts febles en els quals hem de centrar la nostra intervenció.

Què us aconsellem a Blau:

Diversitat Funcional:

 • Si ja teniu el diagnòstic i busqueu intervenció, necessitarem els informes realitzats pels professionals per fer-nos una idea del cas i realizar la valoració per conèixer les habilitats conservades i les habilitats a millorar del vostre petit.
 • • Si no teniu el diagnòstic, la realització del mateix ens servirá per conèixer i detectar alguns dels punts forts i febles del nen. A partir d’aquí, si fos necessari, complementarém l’avaluació diagnòstica amb alguna prova complementària que ens descrigués els aspectes concrets sobre els que volem conèixer més al vostre nen.

TEA: En el cas de l’autisme, les proves que apliquem en el procés diagnòstic i a la valoració són molt diferents. Per aquest motiu la valoració será imprescindible abans d’iniciar el tractament.

Fins aquí l’entrada al blog “Novetats 2018-2019: DIAGNÒSTIC“. Ens ajudes fent-ne difusió?! Comparteix-ho amb un amic!

Bibliografia:

 1. William M. Brandler, Danny Antaki, Madhusudan Gujral, Morgan L. Kleiber, Joe Whitney et al. “Paternally inherited cis-regulator ystructural variants are associatedwith autism”. Science, 19 de abril de 2018,10.1126/science.aan2261

Imatges:

 1. CCO