El dia 18/12/07 l’Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar la resolució 62/13 i  va  instaurar el 2 d’Abril com Dia Mundial de la Conscienciació al Autisme instant als seus Estats Membres (les organitzacions competents del sistema de les Nacions Unides i altres organitzacions internacionals), així com a la societat civil, les organitzacions no governamentals i el sector privat, a que consideressin degudament  aquest dia i prenguessin les mesures adients per a prendre consciència mitjançant la societat sobre els nens amb autisme.

 Ah, i sabíeu que el color blau és el símbol internacional de l’autisme? Per això cada any dotzenes d’edificis representatius de tot el món s’il·luminen aquest dia de color blau com mostra de solidaritat amb el col·lectiu de persones amb Trastorn del Espectre de l’Autisme (TEA). Aquest any, la Light It Up Blue, iniciativa promoguda per les associacions de l’autisme, ha aconseguit que més de 70 monuments i institucions a Catalunya es sumessin a aquesta iniciativa internacional.

I seguint aquesta línia, el nom del nostre equip no podia ser un altre: Blau. El blau s’ha associat al autisme degut a la iniciativa de la que hem parlat abans, Light It Up Blue, on Autism Speaks va utilitzar el color blau com a color corporatiu.

Aquest moviment internacional va directament relacionat amb les últimes dades de nens que tenen aquest trastorn. Els Estats Units, un dels països pioners en la detecció de l’autisme, presenten una dada realment colpidora: 1 de cada 68 nens té TEA. Mentre que, a Catalunya afecta a 1 de cada 100 persones (segons el DSM-V). Tot i això, actualment, és la diversitat funcional amb menys inclusió en les escoles catalanes, amb només un 34% dels nens amb aquesta condició estan escolaritzats en centres educatius ordinaris.

 “Trenquem junts barreres per l’autisme. Fem una societat accessible” és el lema d’enguany, escollit per a celebrar el dia 2 d’abril, ajudant a conscienciar i a donar a conèixer l’autisme a la societat. Un trastorn del neurodesenvolupament amb el que s’enfronten moltes persones i les seves famílies i on encara existeixen moltes limitacions a l’hora de gaudir dels seus drets fonamentals o de formar part d’una comunitat.

Les dificultats amb les que s’enfronten les persones amb autisme varien en funció de cada individu i de les seves necessitats específiques. Per una bona acceptació de l’autisme, és molt important que la societat entengui quines són aquests obstacles per a poder fomentar una millor adaptació a les seves necessitats i reforçar la inclusió dins a la societat.

Esperem que aquest article ens ajudi a reflexionar una mica més sobre l’autisme. El pròxim serà una mica més divertit! Parlarem de la incorporació d’un nou personatge a Barrio Sésamo (The Muppets), la Júlia, una nena amb trastorn de l’espectre autista.

Imatges CCO i Autism Speaks

Bibliografía:

  1. CDC. (2016). Trastornos del Espectro Autista: Investigación. Atlanta, EU.: CDC. Recuperat de https://www.cdc.gov/ncbddd/spanish/autism/research.html
  1. American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition: DSM-V®. American Psychiatric Pub, 2013.

Si l’entrada al blog “Dia Mundial de l’Autisme” t’ha resultat útil, comparteix-la amb un amic!