El passat mes de Novembre, vàrem tenir l’oportunitat d’assistir al curs Construïm matemàtiques de 3 a 6 anys de Malena Martín, per Educatio.

Durant aquest curs ens varen donar eines per a resoldre la necessitat que tenim moltes persones de trobar una metodologia eficaç perquè els nens comprenguin les matemàtiques amb il·lusió. Aquesta filosofia d’aprenentatge utilitza recursos i idees lúdiques, manipulatives i vivencials, on, tant petits com grans aprenem experimentant, jugant i descobrint.

La Malena defença que perquè els nostres nens puguin aprendre, és importants que els ajudem a ser autònoms i que pensin per ells mateixos.

PREMISSES:

  • – El respecte: cada nen té un procés diferent. I hem de respectar el ritme de cadascun (Ex: nens que amb 4 anys ja tenen noció de quantitat i altres que encara no reconeixen els números). Això hauria de formar part de la normalitat i és important respectar-ho.
  • -No dirigir: permetre escollir. Si durant molts anys se’ls diu què han de fer, mostren dificultats per escollir o pensar per ells mateixos. Per tant, hem de fomentar que pensin per ells mateixos.
  • -Aprendre a través del descobriment: com deia Maria Montessori “La intel·ligència del nen està a les seves mans”. La importància d’aprendre amb el que fan i el que descobreixen. És important que ensenyem el significat del que fan i no que ho aprenguin de memòria.
  • No corregir: estan aprenent. I per tant tenen dret a equivocar-se.

OBJECTIUS:

  • – Desenvolupar l’autonomia social, emocional i intel·lectual. Aprendre a través d’activitats basades en els interessos de la vida diària dels nens (aprenc amb ganes d’allò que m’interessa).
  • – Desenvolupar l’art de preguntar, de generar dubtes i animar als nens a pensar de forma activa i autònoma per afavorir que pensin a la seva manera.

Els nens que no tenen la confiança en la seva pròpia capacitat per pensar no desenvolupen aquella capacitat.”  Constance Kamii

Per finalitzar us deixem una imatge de tot el material que vàrem observar durant aquell dia i mitjançant el qual vàrem agafar idees!

construïm matemàtiques _ autisme 2

Fins aquí, l’entrada al blog “Construïm matemàtiques”. Si t’ha resultat útil, comparteix-la amb un amic!

 

Bibliografia i imatges:

  1. www.aprendiendomatematicas.com