Aquest passat 14 i 15 d’abril s’ha celebrat a Barcelona la Primera Conferència Internacional sobre ABA i Autisme, i l’equip de Blau hi hem assitit.

A continuació us explicarem resumidament cada ponència i compartirem amb vosaltres la presentació de la Marta, ponent encarregada de parlar sobre la importància de la intervenció en autonomia.

ABA i la seva aplicació en els trastorns del desenvolupament.- Bianca Nuber

La Bianca ens va parlar sobre el concepte de l’Anàlisis Aplicat de la Conducta, sobre la importància d’una intervenció intensiva, primerenca i individualitzada. I va desmentir alguns dels mites més cridaners sobre l’ABA.

L’ús de l’ABA a casa, a l’escola i a la comunitat.- Celia Nogales

La Celia va justificar la importància de la intervenció mitjançant l’ABA en entorns naturals i el paper tant valuós que tenen la família, l’escola i les persones que es relacionen amb el nostre petit a l’hora de l’èxit de la intervenció.

De la primera entrevista a la intervenció.- Víctor Rodríguez

En Víctor va explicar-nos pas a pas el procés de la valoració inicial abans de marcar els objectius de la intervenció i el procés de la valoració continuada per veure els progressos i els no progressos per poder prendre decisions sobre la programació del petit.

Desenvolupament de la Conducta Verbal.- Celia Nogales

La Celia ens va introduir en la Conducta Verbal. Ens va parlar sobre les operants verbals bàsiques: Mandos, Tactos, Ecoiques, Intraverbals, Textuales i Transcripció.

L’impacte del diagnòstic TEA a la parella i la família.- Ana Lacort García

L’Ana va fer una ponència sobre la importància de la salut familiar al llarg de la vida d’un nen que creixerà i es convertirà en adult amb TEA.

Intervenció dels problemes de conducta.- Rodrigo Pellet

En Rodrigo va parlar-nos sobre la funció de la conducta, com detectar els estímuls desencadenadors i els que reforcen els problemes de conducta per poder controlar-los i fer que poc a poc siguin substituits per conductes més adequades.

La importància del desenvolupaent de les conductes d’autonomia.- Marta Cuadros

La Marta ens va explicar com decidir quines habilitats d’autonomia ensenyar en cada moment: tenint en compte l’edad cronològica del petit (per saber quines habilitats hauria de saber fer) i l’edat mental (per saber amb quines habilitats comptem per iniciar l’ensenyament de l’autonomia). També va presentar els procediments bàsics per practicar habilitats concretes i va fer una petita demostració amb la Lídia!

ABA CONFERENCIAUs deixo el link per a que us descarregueu la presentació: https://www.slideshare.net/MartaCuadros1/presentacion-habilidades-autonomia-personal

Fins aquí l’entrada al blog “Primera Conferència Internacional sobre ABA i Autisme”. Si t’ha resultat útil, comparteix-la amb un amic!