Tal i com us explicàvem a  les publicacions Comunicació i autisme. Comunicar-se és parlar? i Comunicació i autisme. Comunicació sense paraules; la comunicació i el llenguatge són fonamentals perquè l’ésser humà es pugui relacionar, aprendre i formar part de la societat. En aquesta publicació parlarem en detall dels Sistemes alternatius i/o augmentatius de la comunicació (SAAC).

El llenguatge oral (conducta verbal vocal, segons Skinner) es una de les formes bàsiques per comunicar-nos amb l’entorn i modificar-lo en funció de les nostres necessitats i desitjos. Algunes persones no poden expressar-se amb el llenguatge oral, per una discapacitat motriu o per un trastorno del desenvolupament como el Trastorn de l’Espectre de l’Autisme, és per això que necessiten els SAAC . Aquests permeten i faciliten la comunicació d’aquestes persones per potenciar la seva autonomia personal i la seva qualitat de vida.

Els SAAC són formes d’expressió diferents al llenguatge parlat o conducta vocal, que tenen com objectiu augmentar i complementar-lo quan, per sí mateix, no és suficient i/o compensar substituint-lo quan no és comprensible.

Els SAAC ens ofereixen una gran varietat de recursos que permeten adaptar-se a cada persona i donar l’oportunitat de comunicar-nos amb la societat. Anem per parts:

Sistemes de símbols: n’hi ha 2 tipus.

  1. Símbols gestuals, mímica i gestos d’ús comú, signes manuals, etc. Requereixen disposar d’habilitats motrius suficients.
  2. Símbols gràfics, inclouen des de sistemes molt senzills basats en dibuixos o fotografies fins a sistemes progressivament més complexes com els sistemes pictogràfics o la ortografia tradicional (lletres, paraules i frases). Aquests permeten ser utilitzats per persones amb mobilitat redioda, inclús en casos d’extrema gravetat.

En el cas dels símbols gràfics, es complementen amb els productes de suport per la comunicació. Aquests es divideixen en bàsics i tecnològics.

  1. Productes de suport bàsic: formats pels taulells de comunicació que consisteixen en superfícies de materials diversos en les que es disposen els símbols gràfics per la comunicació (fotografies, pictogrames, lletres, paraules i/o frases) que la persona indicarà per comunicar-se. Quan els símbols es distribueixen en varies pàgines parlem de llibres de comunicació.
  2. Productes de suport tecnològic: comunicadors electrònics especialment dissenyats per tal fi i programes i/o aplicacions específiques per ordinadors portàtils o tauletes. Els productes de suport tecnològic es personalitzen amb els símbols gràfics que necessita cada persona i es caracteritzen per ser portàtils i adaptar-se a les formes d’accés apropiades per cada persona (teclats, ratolins, commutadors, etc.). Disposen d’una sortida pels missatges en forma de parla digitalitzada o sintetitzada, així com d’altres sortides com pantalla, paper imprès o inclús funcions de control de l’entorn.

Per acabar, els SAAC no són incompatibles si no complementaris a la rehabilitació de la parla, a demés poden ajudar al seu èxit quan aquesta és possible. També, destacar que degut a la gran varietat dels SAAC que tenim a disposició podem adaptar-nos a les necessitats de cadascun de les persones que requereixen del seu ús, oferint des de nivells molt bàsics, fins nivells complexes per poder comunicar-nos amb la resta de la societat.

Fins aquí, l’entrada al blog “Comunicació i SAAC”. Si t’ha resultat útil, comparteix-la amb un amic!

Imatges:

  1. http://www.arasaac.org/aac.php
  2. https://es.pinterest.com/pin/300685712609362775/?lp=true
  3. http://aratools.catedu.es/que-son-los-saac/
  4. http://siete-estrellas.com/blog/democracia-directa/

 

Bibliografia:

  1. Abril, D., Gil, S., y Vegara, A. (2010). Comunicación Aumentativa y alternativa: Guía de referencia. Ceapat-Imserso. Madrid
  2. www.arasaac.org