Com us vam explicar al post Comunicació i Autisme. Comunicar-se és parlar? B. F. Skinner anomenava Conducta Verbal a les habilitats de comunicació.

Skinner (1957) va definir la Conducta Verbal com el conjunt de conductes operants vocals o no vocals destinades a ser reforçades socialment.
Determinava diferents tipus de d’operants verbals:

Mando: tipus d’operant en que el parlant sol·licita, demana o suggereix alguna cosa que necessita. El mando pot ser vocal o no vocal.

  • ⇒Exemples: El nen senyalar el pot de galetes o vocalitzar “galeta”, El nen dona un cop a la porta o vocalitza “m’obres la porta?”.

Tacto: tipus d’operant vocal en que el parlant nombra objectes i accions amb les que té contacte directe a través de qualsevol de les modalitats sensorials.

  • ⇒Exemple: Un nen i la mare passegen pel carrer i el petit veu un gat, aleshores vocalitza “un gat!”.

Ecoica: tipus d’operant que succeeix quan el parlant repeteix exactament el que diu un altre parlant.

  • ⇒Exemple: Un nen repeteix “Aigua” després d’escoltar a la seva mare dir-ho.

Intraverbal: tipus d’operant verbal vocal en que la persona respon diferencialment a la conducta verbal d’altres, és a dir, respondre a afirmacions o preguntes concretes.

  • ⇒Exemples: Un amic diu “Bon dia!” a un altre, i el segon respon “Hola!”. La mare pregunta “Què vols per esmorzar: cereals o galetes?” i el fill respon “Galetes, gràcies”.

Transcripció: tipus d’operant verbal no vocal que es refereix a la còpia exacta d’allò que un parlant ha verbalitzat.

  • ⇒Exemple: dictat.

Textual: tipus d’operant verbal que es refereix a la lectura sense implicar que el lector comprengui el que està llegint. Pot ser vocal si es llegeix en veu alta, o no vocal si es llegeix “en silenci”.

Totes aquestes operants giren al volant del llenguatge, en la propera entrada parlarem de les conductes verbals NO vocals, que no deixen de ser comunicació encara que les paraules no es vegin involucrades.

Imatges CC0.

Bibliografia.

  1. Skinner, Burrhus Frederick (1957), Verbal Behavior, Acton, Massachusetts: Copley Publishing Group